Familjen Bernadotte
Familjen Bernadotte är den svenska kungafamiljen och har regerat i Sverige sedan år 1818. Det är en ätt med anor från Jean-Baptiste Bernadotte, en fransk militär och senare marskalk under Napoleon Bonaparte. Genom sin utnämning till Sveriges tronföljare etablerade han och hans familj en dynasti som nu har regerat i över två hundra år.
Historik
Jean-Baptiste Bernadotte föddes i staden Pau i södra Frankrike år 1763. Han hade en framgångsrik militär karriär under den franska revolutionen och senare som en av Napoleons marskalkar. År 1810 blev Bernadotte överraskande inviterad av den svenska riksdagen att bli tronföljare i Sverige, då den dåvarande kungen, Karl XIII, saknade legitima arvingar.
Bernadotte accepterade erbjudandet och fick snart det svenska namnet Karl Johan. Han blev svensk kronprins och senare kung under namnet Karl XIV Johan efter Karl XIII:s död 1818. Bernadottes trontillträde markerade början på en epok som skulle stabilisera den svenska monarkin och etablera familjen Bernadotte som Sveriges kungliga släkt.
Modern tid
I dagsläget leds den svenska kungafamiljen av kung Carl XVI Gustaf, som tillträdde tronen år 1973. Han är den sjunde monarken från familjen Bernadotte. Under Carl XVI Gustafs tid som kung har monarkin genomgått betydande förändringar. Kungens främsta roll har utvecklats från att vara en politisk till mer av en symbolisk och representativ funktion i Sverige.
Kungen är gift med drottning Silvia, och tillsammans har de tre barn: kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. Kronprinsessan Victoria är tronarvinge och kommer, om inget oförutsett händer, bli Sveriges första kvinnliga regent sedan drottning Kristina på 1600-talet.
Kungafamiljens officiella uppdrag
Familjen Bernadotte representerar Sverige internationellt och uppfyller officiella plikter i form av statsbesök, ceremonier och representation. Deras roll är också att föra fram svensk kultur, företagande och välfärd utomlands. Centrala roller i deras arbete inkluderar:
- Statsbesök och officiella mottagningar
- Deltagande i viktiga ceremonier som nationaldagen och riksdagens öppnande
- Besök inom Sverige för att främja samhällsinitiativ, lokala företag och frivilligorganisationer
Kungafamiljen har även flera välgörenhetsprojekt genom dedikerade stiftelser, exempelvis Kronprinsessparets stiftelse och Drottning Silvias “World Childhood Foundation”.
Kungliga slott och egendomar
Familjen Bernadotte har tillgång till flera historiska slott och residens. Slottets och egendomarnas underhåll och bevarande är av stor betydelse både för den svenska historien och för att främja kungafamiljens kulturella och representativa roll.
De mest kända fastigheterna inkluderar:
- Kungliga slottet i Stockholm – Sveriges officiella kungliga residens
- Drottningholms slott – Kungafamiljens huvudsakliga bostad
- Haga slott – Kronprinsessan Victorias och prins Daniels hem
- Sollidens slott – Familjens sommarresidens på Öland
Kungliga order och grundvärderingar
Familjen Bernadotte följer en strikt uppsättning traditioner, samt etiska och moraliska standarder som reglerar deras offentliga uppförande. Kungen och resten av familjen upprätthåller en politisk neutralitet och har som mål att bygga broar och sprida ömsesidig respekt i olika sammanhang.
Framåtblick: Kungahuset och framtiden
Framtiden för kungafamiljen ser stabil ut med kronprinsessan Victoria som nästa svenska monark. Hon förbereds kontinuerligt för sin roll som drottning, och hennes dotter, prinsessan Estelle, föds in i denna framtida viktiga position. Det ökade intresset för kvinnligt ledarskap och modernisering av traditionella institutioner gör att kronprinsessan kan bli drivkraften bakom ytterligare utveckling inom monarkin.
Trots en allt mer informell värld och diskussioner kring monarkins relevans, förblir familjen Bernadotte en central institution i Sverige. Deras engagemang i samhället visar att kungafamiljen har anpassat sig till samtidens krav med bibehållet förtroende från många svenskar.
FAQ
Vem var den första kungen från familjen Bernadotte?
Jean-Baptiste Bernadotte, tidigare marskalk av Frankrike under Napoleon, blev den första kungen från familjen Bernadotte. Han antog namnet Karl XIV Johan när han blev kung av Sverige och Norge år 1818.
Vilka medlemmar ingår i dagens svenska kungafamilj?
Dagens svenska kungafamilj inkluderar kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia och deras tre barn – kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine, samt deras respektive familjer.
Vilken är familjen Bernadottes nuvarande betydelse i Sverige?
Kungafamiljen har främst en ceremoniell och representativ roll i dagens Sverige. Monarkin har ingen politisk makt, men familjen är en viktig symbol för Sverige och representerar landet internationellt.
Hur ser tronföljden ut?
Tronföljden i familjen Bernadotte följer idag den kognatiska primogenituren, där kronprinsessan Victoria är näst på tur att bli Sveriges regent. Därefter följer hennes dotter prinsessan Estelle. Denna ordning infördes 1980, vilket gjorde att kvinnor och män har lika rätt i frågor om tronföljd.