Härskarteknik i familjen

Härskarteknik i familjen Härskarteknik i familjen

Så bemöter du vanliga härskartekniker

Härskarteknik är ett sätt att kontrollera eller dominera andra människor genom olika subtila metoder, och det förekommer inte bara på arbetsplatser eller i sociala grupper, utan även inom familjen. Härskartekniker i familjen kan skapa obalans, frustration och osäkerhet och påverka dynamiken mellan familjemedlemmar negativt. Denna artikel går igenom de vanligaste härskarteknikerna i familjekontext, hur du kan känna igen dem och strategier för att bemöta dem.

Vad är härskarteknik?

Härskarteknik är en form av manipulation där en person försöker skaffa sig övertag genom subtila sätt att utöva makt. Dessa tekniker beskrevs först av den norska socialpsykologen Berit Ås och innefattar bland annat osynliggörande, förlöjligande och skuldbeläggande. I familjen kan dessa tekniker vara svåra att hantera eftersom relationerna är nära och ibland känsliga, men det är viktigt att identifiera och hantera dem för att bevara sunda relationer.

Vanliga härskartekniker i familjen

1. Osynliggörande

Exempel: En familjemedlem ignorerar konsekvent en annan familjemedlems åsikter eller behov, som om de inte spelar någon roll. Det kan vara att avfärda eller ignorera det som sagts under samtal eller att undvika ögonkontakt och inte reagera på frågor.

Advertisement

Hur du bör bemöta det:
Synliggör det som sker genom att säga, ”Jag märker att jag inte fick någon respons, är det något som jag missförstått?” Detta uppmärksammar beteendet utan att skapa konflikt, samtidigt som du visar att du är medveten om situationen.

2. Förlöjligande

Exempel: En familjemedlem gör narr av en annans känslor eller upplevelser, vilket ofta sker i form av sarkasm eller skämt som inte känns särskilt roliga för mottagaren.

Hur du bör bemöta det:
Markera gränser genom att vara tydlig med att du inte uppskattar förlöjligandet, exempelvis genom att säga ”Jag känner mig inte bekväm när du säger så, kan vi prata om det på ett annat sätt?”. Genom att vara rak men respektfull kan du förhindra att beteendet fortsätter.

3. Skuldbeläggande

Exempel: En familjemedlem påpekar ofta att andras beslut eller handlingar är felaktiga och orsakar problem för familjen. Detta görs för att kontrollera eller få andra att känna sig skyldiga.

Hur du bör bemöta det:
Påminn personen om att familjer bygger på gemensamt ansvar och att en persons beslut inte ensam kan bära ansvaret för hela familjen. Säga något i stil med ”Vi är alla ansvariga för familjens välmående – kan vi fokusera på lösningar tillsammans?”

4. Undanhållande av information

Exempel: Vissa familjemedlemmar delar inte viktig information, vilket gör att andra hålls i mörkret och inte kan delta fullt ut i familjebeslut. Det kan handla om att medvetet dölja information som berör andra.

Hur du bör bemöta det:
Fråga direkt om specifik information eller uttryck ditt behov av att bli inkluderad. Säg exempelvis, ”Det verkar som att jag missat vissa detaljer, kan vi ta en stund för att gå igenom dem tillsammans?” Detta visar ditt intresse för att vara delaktig och få en bättre förståelse.

5. Påförande av skuld och skam

Exempel: En familjemedlem får andra att känna skam över sina åsikter eller beslut, vilket får personen att känna sig osäker och tveksam. Detta är vanligt förekommande vid konflikter.

Hur du bör bemöta det:
Visa trygghet och stå fast vid din åsikt, men försök att hålla en lugn och respektfull ton. Säg något som, ”Jag förstår att vi inte håller med varandra här, men jag står fast vid mitt beslut.” Genom att bekräfta dina egna känslor utan att bli defensiv signalerar du att du har rätt att tycka som du gör.

6. Upprepade avbrott

Exempel: En familjemedlem avbryter ständigt när en annan pratar, vilket kan skapa en känsla av att personen inte blir hörd eller respekterad.

Hur du bör bemöta det:
Om du blir avbruten kan du säga, ”Jag vill gärna få avsluta vad jag säger, kan du ge mig några sekunder?” Detta påminner om din rätt att tala utan att bli avbruten och visar att du förväntar dig att bli lyssnad på.

Läs också!

Strategier för att bemöta härskartekniker i familjen

  • Reflektera över dina känslor:
    Börja med att identifiera vad du känner när en härskarteknik används. Är det irritation, osäkerhet eller sårbarhet? Att känna igen dina känslor hjälper dig att förstå varför beteendet påverkar dig och förbereder dig för att agera på ett konstruktivt sätt.
  • Tydlig kommunikation:
    Kommunicera tydligt och håll dig till fakta utan att höja rösten eller bli defensiv. Genom att uttrycka dig tydligt om vad som skett och hur det påverkar dig blir det lättare för andra att förstå dina gränser.
  • Stå upp för dina rättigheter:
    Det är viktigt att påminna dig själv om att du har rätt att uttrycka dina åsikter och att bli lyssnad på. Håll fast vid denna princip även om det känns obekvämt, och var lugn men bestämd.
  • Avled konflikter:
    Om en situation blir alltför spänd kan det vara klokt att föreslå en paus och återkomma till ämnet senare när känslorna har svalnat. Detta ger alla tid att reflektera och minska risken för att situationen eskalerar.
  • Sök stöd om nödvändigt:
    Om härskarteknikerna är systematiska och orsakar större problem i familjedynamiken, kan det vara värt att söka extern hjälp, som familjerådgivning eller terapi. En utomstående kan hjälpa familjemedlemmarna att förstå varandra bättre och lära sig sunda kommunikationsmetoder.

Vanliga frågor om härskarteknik i familjen

Vad är härskarteknik i familjen?

Härskarteknik i familjen är subtila metoder där en person använder olika sätt för att kontrollera eller dominera andra familjemedlemmar. Det kan handla om att ignorera, förlöjliga, skuldbelägga eller undanhålla information.

Hur kan man bemöta härskartekniker?

Genom att använda tydlig och rak kommunikation, synliggöra beteenden och sätta gränser. Att lugnt markera vad man känner och vad man förväntar sig kan minska användningen av härskartekniker.

Vilka är vanliga härskartekniker i familjen?

Några av de mest förekommande är osynliggörande, förlöjligande, skuldbeläggande, undanhållande av information, påförande av skuld och skam, samt avbrott.

Varför uppstår härskartekniker i familjer?

Härskartekniker kan uppstå i familjer som en del av obalanserad maktdynamik eller bristande kommunikation. Det kan också bero på stress, personliga osäkerheter eller socialt inlärda beteendemönster.

När är det dags att söka hjälp?

Om härskartekniker leder till konstant osäkerhet, konflikter eller påverkar familjens hälsa och trygghet är det bra att överväga familjerådgivning eller terapi för att förbättra kommunikationen. Är du ett barn finns organisationer som BRIS där för dig om du upplever att dina föräldrar utövar härskarteknik på dig.

Advertisement