Kosttillskott för blivande föräldrar

Kosttillskott för blivande föräldrar

Ska ni få barn? Då kan det vara intressant att känna till att det finns en del kosttillskott som är specialanpassade för föräldrar. Eller rättare sagt – ett tillskott för henne och ett annat för honom.

Vi har tagit reda på vad som är viktigast.

Men först – var kan man hitta denna typ av tillskott? Vi vet. Jämför kosttillskott på tillskottsvaruhuset.se.

Kosttillskott för mamma

Inför och under en graviditet ligger störst fokus självklart på den blivande mamman. Det är inte på något sätt en liten sak att ha en ny människa i magen. Ett rent underverk är det – och detta kräver självklart all uppmärksamhet.

Det absolut viktigaste kosttillskottet för kvinnor som planerar att bli gravida är folsyra. Vitamin B9 som det också kallas minskar risken att fostret får ryggmärgsbråck. Livsmedelverket rekommenderar att alla kvinnor som planerar att bli gravida inom någon månad tar 400 mikrogram folsyra som kosttillskott varje dag och sedan ända fram till vecka 12 i graviditeten.

Omega-3 är ett annat viktigt kosttillskott. Fettsyran finns annars främst i fet fisk. Den behövs för att fostrets hjärna och nerver ska utvecklas optimalt. Äter du inte fisk är det bra att varje dag ta 200 mg DHA, som kosttillskottet också kallas.

D-vitamin är en tredje sak som du som blivande mamma bör få i dig. Äter du inte ägg, fisk och mat som berikats med D-vitaminer bör du ta 10 mikrogram om dagen. Samma sak gäller om du bär heltäckande kläder utomhus när det är sommar eftersom solens strålar annars ger D-vitamin.

Andra tillskott som är bra för gravida är järn, jod och kalcium.

Tips – Det finns värdiga mixar med kosttillskott för gravida. Överdosera aldrig och kom ihåg att alltid äta en välbalanserad kost också.

Kosttillskott för pappa

Visste du att pappor får en lägre testosteronhalt efter att ett barn har fötts i familjen? Troligtvis är det en naturlig mekanism för att öka chanserna att även pappan får moderskänslor och tar hand om avkomman.

Det är naturligtvis bra. Men om du är nybliven pappa och tränar är det inte säkert att du vill lägga träningen åt sidan helt bara för att du blivit förälder. Låg testosteronhalt är som bekant dåligt för träningen.

Vad kan du göra? Det finns naturliga testoboosters att köpa i form av kosttillskott. De brukar innehålla ämnen som zink, magnesium, nitrat och B-vitaminer. En mix som gör att kroppen kan producera lite extra testosteron.

Kosttillskott för bägge

Är du nybliven förälder får du räkna med gråtande bebis många nätter och många gånger varje natt.

Är du mammaledig eller pappaledig – fine. Ska du upp och jobba nästa dag kan vi garantera att livet kommer att kännas utmanande ett tag. Men du fixar det.

Bäst är förstås att försöka få en extra tupplur om eller när det går, men i värsta fall kan du behöva lite extra koffein under arbetsdagen. För mycket kaffe kanske magen klagar över. Ta en koffeintablett i stället så håller du dig vaken under i varje fall de viktigaste mötena.

Källor

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/gravida/hur-far-jag-tillrackligt-med-naring

Lämna ett svar