Bästa Hoppgungan [2021] Vi testar populära gungor och hoppstolar för baby

Denna artikel innehåller annonslänkar som hjälper oss att driva Familjeinfo.com

Barn sprudlar ofta av energi. En hoppgunga kan hjälpa dem att använda den energin på ett produktivt sätt. Den hjälper till att utveckla den motoriska förmågan och ser även till att de är trötta till läggdags. Våran lilla krabat behöver endast vara 5 minuter i hänggungan, för att sedan somna på direkten när vi tar ut henne ur gungan och lägger henne på rygg. Frågan är om inte jag och min man tycker om hoppgungan mer än hon? 😉

Testade hoppgungor

Utbudet av hoppgungor är ganska stort och omväldande, men oroa er inte! Vi på Familjeinfo har valt ut och testat de mest populära modellerna av hoppgungor för barn och listat dem i denna recension. I slutet hittar du även en liten köpguide för hoppgungor där vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan man slår till.

Utvalda hoppgungor

Den roligaste hoppgungan

Utrustad med ljud, ljus och roliga leksaker

Skip hop explore & more hoppgunga för baby hoppar

Skip Hop Explore & More

Klassisk hoppgunga

Enkel väl beprövad hoppgunga

carena blidö hoppgunga

Carena Blidö

Billig hoppstol med många funktioner

Stimulans för erat barn via ljud och ljus

hauck jump around Skip hop explore & more hoppstol för baby

Hauck Jump Around

Enkel hoppgunga med sits

Roterbar i 360 grader

hauck jump hoppgunga för baby

Hauck Jump

Välkommen till vårat test av hoppgungor

Skip Hop Explore & More hoppgunga

Premium hoppgunga med roterbar sittdel, hoppräknare och roliga leksaker

Skip hop explore & more hoppgunga för baby hoppar
Skip hop explore & more hoppgunga för baby förvaring

Skip Hop Explore & More är mer än en hoppgunga, det är snarare en aktivitetsgunga eller hoppstol, men i denna recension väljer vi att kalla det för en hoppgunga då den fungerar på ett liknande sett.

Explore & More har en display som räknar alla hopp som barnet gör, och när barnet har gjort 100 hopp så utbrister gungan i applåder och en ljusshow. Detta är sannerligen en hoppgunga med extra allt.

Gungan är försedd med en rad olika leksaker, alla dessa går att ta bort och ändra positionen på. Detta är ett mycket smart designdrag av Explore & More då för många leksaker i början kan vara väldigt överväldigande. Vi vill verkligen lyfta fram hur roligt våran lilla flicka hade i denna.

Vi började med två leksaker och hon fullkomligt sprudlade i glädje, skrattade och studsade runt. Många av leksakerna ger ifrån sig ljud, så att börja med alla leksaker samtidigt tror vi hade gjort att hon bara hade skratt-gråtit och knappt kunnat hoppa.

  • En räv som studsar i takt med barnet
  • En bi-skallra som gu ngar fram och tillbaka
  • En igelkott med spegel och tamburin
  • Svajande träd
  • Två lövformade leksaker som är bitvänliga

Sittdelen i hoppgungan roterar 360 grader så eran bebis får extra utrymme att studsa omkring i gungan. Hoppgungan går även att justera i höjdled i 5 olika lägen. Detta gör att barnet kan växa med gungan och använda den under en så lång tid som möjligt.

Gungan har dessutom en inbyggd timer som går att ställa in på antingen 10 eller 20 minuter. Den påminner föräldrarna att det börjar vara dags att ta ut barnet ur gungan. Även om barnet gärna hade suttit längre i gungan så så rekommenderar tillverkarna att man till en början inte låter barnet sitta max 20 minuter i gungan i taget.

Explore & More hoppgunga går även att fälla ihop för smidig förvaring. När den är ihopfälld är den endast 15 cm hög vilket gör att den passar smidigt under eller bakom de flesta soffor.

Hoppgungan är lämplig för barn som är mellan 4 och 12 månader samt som maximalt väger 11kg.

Hoppgungan drivs av 3st AAA batterier som ej ingår.

Carena Blidö Hoppgunga

Simpel hoppgunga som varit med sedan 1960-talet

carena blidö hoppgunga
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Carena Blidö är en simpel men rolig hoppgunga. Det är en klassiker som lanserades redan på 60-talet, så den är oerhört väl beprövad. Den är perfekt för att öva upp koordinationen, konditionen samt stärka eran babys kropp.

Denna hoppgunga fungerar genom att ni fäster erat barn i sittdelen, detta görs enkelt – ungefär som att sätta på barnet en overall. När barnet sedan sitter säkert och bekvämt så fästes hoppgungan i kroken.

Kroken som man fäster hoppgungan i borras antingen fast i taket eller mycket smidigare – fästes i en dörrkarm med hjälp av den medföljande karmsaxen. Sittdelen är gjord av polyestertyg och hålls enkelt ren då den kan tvättas med hjälp av en tvättmaskin i 30 grader.

Blidö hoppgunga väger 1.4kg och själva sittdelen är 37 cm hög och 30 cm bred. Den är lämplig för barn som är mellan 4 och 12 månader gamla och när barnet har möjlighet att stå eller gå ordentligt själv så har den spelat ut sin roll. Maxvikten för barn i denna hoppgunga är 12 kilo.

Hauck Jump Around Hoppstol

Rolig hoppstol med ljud- och ljuseffekter

hauck jump around Skip hop explore & more hoppstol för baby
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Denna roliga hoppstol från Hauck är utrustad med en mängd olika leksaker. Den likar i mångt och mycket hoppstolen från Explore & More, då d delar många funktioner med varandra.

Hauck Jump hoppstol har ett så kallat aktivitetscenter med en rad olika leksaker. Genom att dra och trycka på leksakerna så stimulerar de barnet med hjälp av ljud och ljus.

Sittdelen går att rotera i 360 grader vilket gör att barnet kan uppleva allt som denna hoppstol har att erbjuda. Hoppstolen går även att justera i 3 olika höjdlägen vilket gör att passformen är bra – dels för många olika barn, men även för att ditt barn kan växa med stolen och använda den under så lång tid som möjligt. Mycket uppskattat av oss och våra barn!

Hauck Jump Around aktivitetsgunga väger 6.6kg och måtten är 73 x 73 x 46cm. Den är lämplig för barn som väger max 9kg och är minst 4 månader gamla.

Denna hoppstol drivs av 2 st AA-batterier som köpes separat.

2ME Emil hoppgunga

Enkel hoppgunga med takfäste

hoppgunga emil svart
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

2ME Emil är en hoppgunga för baby som fungerar på samma sätt som Carena Blidö. Den är aningen billigare, och det märks i själva kvalitén. Tyget är inte lika tjockt och bekvämt men den har aningen större utrymme för armarna vilket uppskattas.

Sittdelen på 2ME är tillverkad i bomull vilket gör att den enkelt går att maskintvätta. Det vi gillade med denna hoppgunga är att den har en dragkedja vilket gör det lättare att få in erat barn i själva sittdelen. Denna dragkedja är dold bakom en tyglist vilket gör att ni inte behöver oroa er för skavsår eller att erat barn klämmer er.

Även denna hoppgunga monteras i en stadig dörrkarm med hjälp av den medföljande karmsaxen. Denna hoppgunga finns tillgänglig i både svarta och gråa varianter.

Hauck jump hoppgunga

360° Roterbar hoppgunga med sits

hauck jump hoppgunga för baby

Hauck jump är en hoppgunga med goda inställningsmöjligheter. Barnet sitter bekvämt i stolen och har en bricka framför sig som den kan ha leksaker på.

Denna hoppgunga fästes i dörrkarmen och den roterar fritt i fästpunkten, vilket gör att barnet kan rotera 360 grader och fritt kolla runt i rummet. Detta är bra för koordinationsförmågan då det ger erat barn möjlighet att utforska olika rörelsemönster.

Hoppgungan går fritt att justera i olika höjdlägen vilket gör att man kan justera den kraft som krävs för att babyn ska hoppa, samt det stöd själva hoppgungan ger. Denna hoppgunga är inte riktigt lika kompakt och smidig som hoppgungorna som har en sittdel som är gjord helt i tyg, men både vi och vårat barn uppskattade den ändå på grund av de goda inställning möjligheterna.

Hoppgungan är lämplig att använda för barn som är minst 4 månader gamla och den maximala belastningsvikten är 12 kg.

 

Köpguide hoppstol för baby

Det finns flera olika hoppgungor att välja på. För att hjälpa dig på vägen har vi gjort en liten köpguide där vi går igenom lite olika saker du bör veta innan du köper en hoppgunga.

Vilken ålder är en hoppgunga lämplig för?

De flesta hoppgungor är anpassade för barn som är mellan 4 och 12 månader gamla, men detta är väldigt individuellt. Man kan inte rakt av följa detta tips, utan man måste istället ta hänsyn till sin bebis. 

En hoppgunga går att använda från det att barnets nacke är nog stadigt för att hålla uppe sig själv. Om man inte följer detta råd kan det leda till otäcka skador.

Vad ska jag tänka på när jag köper en hoppgunga?

Köp en hoppgunga som är anpassad för erat barns vikt och längd. En justerbar hoppgunga gör att detta intervall blir mycket större och hoppgungan kan användas under en längre tid.

Vad är hoppgungor bra för?

Hoppgungor hjälper till att öva upp barnets koordination motorik och kondition. Det hjälper de även att göra sig av med sin överskottsenergi vilket förhoppningsvis leder till att de sover bättre.

Att låta barnet leka i en hoppgunga gör även att ni föräldrar får en paus och lite tid för er själva. Ni måste dock ändå hålla uppsyn över erat barn, men ni kan göra detta på ett mer passivt sätt än vad ni kanske är vana vid.

Hur mycket kostar en hoppgunga?

De billigaste hoppgungorna kostar kring 300 kronor, och de dyraste upp till 2000kr. De dyra hoppgungorna kommer med en rad olika funktioner, och de kan egentligen inte kallas hoppgunga. De kanske vore mer lämpligt att kalla de för aktivetsstol eller hoppstol, men de fyller samma funktion som en hoppgunga men de gör det på ett bättre och roligare sätt.

Hoppgunga eller hoppstol?

En hoppgunga ser ut ungefär som en overall, vilket gör att barnet stoppar på dig sen som vilket klädesplagg som helst. En stol sätter sig barnet i. Våra barn behandlade de ungefär på samma sätt, det var inte så att de tyckte någon var bekvämare eller roligare baserat på formen. Den roligaste hoppgungan i vårat test var dock ganska överlägset den från Explore & More. Det är en hoppgunga, men det var knappast utformningen som gjorde den rolig. Snarare leksakerna och de roliga ljuden och ljusen som den är utrustad med.

Vem bör köpa en hoppgunga?

En hoppgunga är bra för alla småbarnsföräldrar som har ett barn som är under 1 år. Vi råder er att köpa den innan barnet är inom det rekommenderade spannet av 4 månader, då när ni bedömer att deras kropp faktiskt kan hantera i att sitta i en hoppgunga eller hoppstol, så är det härligt om ni redan har den hemma snarare än att ni behöver beställa den.

Hur fungerar en hoppgunga för bebis?

En hoppgunga består av en sittdel som ser ut ungefär som en overall. Denna fästes antingen i taket eller i en dörrkarm, med hjälp av medföljande krok. Här måste man tänka på att prova den ordentligt och fästa den i en stabil dörrkarm. En dörrkarm i plast som finns i många lägenheter kanske inte är allra lämpligast, men de går även att fästa i taket.

Köpa hoppgunga online

Att köpa en hoppgunga online behöver inte vara svårt. Hoppgungor är inte måttanpassade, och flera av de alternativ vi valt ut är justerbara i höjdled. Därför är vi säker på att ni med hjälp av oss på Familjeinfo kan hitta en hoppgunga som passar just er och erat barn.

Hur valde ni ut de hoppgungor ni testade?

Vi har själv ägt två stycken av de hoppgungorna som vi testat, men vi tyckte att de saknade vissa funktioner. Därför gick vi igenom de allra mest populära hoppgungorna på Jollyroom och BabyV och valde ut dessa för att testa dem. Eftersom våra barn hade blivit för gamla för att använda hoppgungor så fick vi ta hjälp av släkt och vänner som hade barn i lämplig ålder. 

Vi tog hjälp av fyra stycken familjer, och alla de hoppgungor vi recenserat har testats av minst två familjer. Hoppstolarna från Explore & More samt Hauck testades av alla fyra familjer då dessa ansågs som allra roligast och värda att testa.

Vilken babygunga är bäst?

Av de babygungor vi testade tycker vi Skip Hop Explore & More är den allra bästa babygungan.

Utgångna produkter

Bright stars Deluxe Hoppgunga Bounce’n Spring

Denna hoppgunga är en premiumgunga som är riktigt rolig. Den har flertalet olika leksaker som barnet kan ha roligt med. Bland annat en spegel och en bitleksak. Sannerligen en av de allra roligaste hoppgungorna vi testat.

Fisher price hoppgunga

Tyvärr går inte den poppulära hoppgungan fisher price att få tag på något mer. Vi försöker få in den hos sortimentet till någon av våra samarbetspartner och vi kommer uppdatera artikeln när någon tar in den igen.

Babytrold hoppgunga

Detta är en klassisk hoppgunga från BabyTrold, som är ett danskt varumärke. Denna hoppgunga består av en sittdel som är gjord i bomull och polyester. Den är anpassad för barn som är mellan 4 och 12 månader gamla och den kostar ungefär 400 kronor. Den går enkelt att tvätta i tvättmaskin vilket gör den lätt att hålla ren och fräsch

Kaxholmen Hoppgunga

Kaxholmens hoppgunga är rolig och bekväm. Den är utrustad med säkerhetslina och dragkedja vilket gör att den känns trygg och säker. Den fästes likt de flesta andra hoppgungor vi testat i dörrkarmen med hjälp av den medföljande kamsaxen. Denna hoppgunga hjälper till att träna upp barnets koordination balans och grovmotorik och den är lämplig för barn som är minst 6 månader gamla och väger 12 kg.

​Ladida Lekstol Blue Circus Baby Jumperoo

Ladidas lekstol är en stor hoppstop som passar för de lite äldre barnen. Varför vi tycker det är en av de bästa hoppgungorna för baby är för att den har flera smarta funktioner vilket gör den till ett ypperligt val.

Bright stars Deluxe Hoppgunga Bounce’n Spring

Detta är en lekstol med många olika funktioner. Det som är fiffigt är dock att den dessutom fungerar som hoppgunga. Den har flera olika detaljer som gör den extra uppskattad som vi nedan kommer berätta om.

Den har en touch-display som är mycket responsiv, och som stimulerar barnet med hjälp av ljud och ljus. Detta gör att barnet får använda både hörsel- och synsinnet. Lekstolen står stadigt på golvet med hjälp av den tillhörande ställningen. Den känns mycket stabil och säker vilket är ett stort plus då det ser till att barnet inte väljer lekstolen. 

Sittdelen är gjord i ett mjukt och härligt tyg som går att tvätta i maskin. Hoppgungan är 98 cm i diameter och höjden är justerbar mellan 93 och 111 cm, vilket gör att den passar de flesta barn. Denna lekstol gör det enkelt för ditt barn att roa sig själv, men glöm inte att ha dem under ständig uppsikt.

Lämna ett svar