Test av åkpåsar [2021] håll din favorit varm med hjälp av en åkpåse!

Denna artikel innehåller annonslänkar som hjälper oss att driva Familjeinfo.com

Utöver vinteroverall och kängor så är åkpåsen det viktigaste att skaffa inför vintersäsongen. En bra åkpåse håller småttingarna varma när det är kyligt och förenklar livet småbarnsfamiljer. Det finns en uppsjö av modeller i olika prisklasser och innan du slår till är det viktigt att fundera över vad som är viktigt för dig och ditt barn.

Testade åkpåsar

Ska åkpåsen fungera som en accessoar och ha en viss färg eller mönster? Hur kallt blir det där du bor? Hur varmt är ditt barn och vilka vinterkläder kommer användas? Ska den användas i en ligg- eller en sittvagn?

Materialet bestämmer hur varm åkpåsen kommer att vara – varmast är naturmaterial som dun och ull medan syntetmaterial oftast är lite svalare. Olika åkpåsar har dessutom olika vattenavvisande egenskaper, vissa fungerar utmärkt i störtregn medan andra gör sig bäst under riktigt kalla och torra vinterutflykter.

För att hjälpa dig hitta rätt har vi testat tio stycken riktigt bra åkpåsar – några av dem är universella och passar alla barnvagnar medan några är kopplade till specifika modeller.

Ni har väl inte missat vårt stora barnvagnstest

PREMIUM: Elodie Details Åkpåse

Åkpåse elodie
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Åkpåsen från Elodie Details är en stilren, lyxig och praktisk åkpåse som är utrustad med ett vind- och vattenavstötande yttre lager. Åkpåsen är en praktisk åkpåse, då den har ett insnitt vid fötterna som ger extra rörelseutrymme och bekvämlighet. Vidare har den också en överdel som kan plockas av. Det används t ex när man är i köpcentrum, eller om det helt plötsligt har blivit lite varmare – eller av någon annan orsak. Således kan man använda åkpåsen som en sittdyna.

Åkpåsen är anpassningsbar till de flesta barnvagnarna och har hål för 5-punktsbälte. Vilket idag används av de flesta tillverkarna. Vidare har den också ett instick på baksidan för enkel montage, och för att förhindra att åkpåsen åker av från barnvagnen. Det här är en åkpåse som du får väldigt mycket för, för en liten peng.

Den här åkpåsen från Elodie Details används av många familjer, och det är inte så konstigt. Den rymmer allt, men det som är det avgörande för våra testare – och många andra familjer – är att den är enkel, praktisk, varm men också att den är impregnerade med ett ekologiskt ytbehandlingsmedel.

LYX: Voksi Urban Åkpåse

Voksi urban åkpåse
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Den lyxiga åkpåsen från Voksi Urban är en åkpåse med naturmaterial som både andas, värmer och växer med barnet. Åkpåsen är utvald med bra naturmaterial och är populär för dess smartness och val av materialet, men också att den är miljövänlig.

Genom att åkpåsen är stoppad med dun, fjädrar och med en insida av bomull så kommer dina barn inte att bli varken för varma eller för kalla – men om du likväl vill känna på fötterna så kan du öppna åkpåsen nedantill och känna på fossingarna.

En annan praktisk detalj som vi tycker om är att den växer med barnet. Du kan använda åkpåsen ända upp till minst fyra års ålder. Den är som ”standard” 85 cm lång, men vid användning av förlängning är den 115 cm lång.

Det som vi också reagerade positivt på när vi testade åkpåsen, är att det är antislip på undersidan av åkpåsen.

Vi tycker inte att det är konstigt att åkpåsen används av så många familjer runt om i Sverige och norden. För oss är åkpåsen från Voksi en självklarhet till barnvagnen.   

Populärast: Buddy & Hope åkpåse

Buddy & hope åkpåse för barn
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Den här åkpåsen från Buddy & Hope i ljusgrå är så snygg att den fungerar lika mycket som en accessoar som en åkpåse! Dessutom är den Oeko-Tex®-certifierad vilket innebär att materialet är både giftfritt och ekologiskt vilket vi uppskattar mycket.

Insidan är gjord av bomull, vilket gör att den är väldigt mjuk och mysig för barnet. Den öppnas och stängs med två dragkedjor på sidorna, vilket gör att det är väldigt lätt att lyfta i och ur. Extra plus för att den är tvättbar i 40 grader, vilket underlättar då livet med småbarn knappast är fläckfritt!

Den ska fungera för de flesta vagnar och har färdiga öppningar bak för bältet.

BUDGET: Petite Chérie Åkpåse Amelie, Grey/White

Petite Chérie åklpåse för barn
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Den går under benämningen budget, men det är ingen ”budget-åkpåse” – det är en åkpåse som du får mycket för pengarna för. Vi har testat den och vi är så nöjda!

Åkpåsen kommer utrustad med en varm stoppning och materialet är av Polyester – så du kan lätt tvätta den i 40 grader maskintvätt. Yttertyget är såklart vind- och vattenavstötande och innermaterialet är i värmande fleece.  Åkpåsen är också universell, vilket gör att den passar alla barnvagnar på marknaden.

För att göra den till en visuell fin del av din vagn så har åkpåsen blivit utrustad med en fluffig teddypäls, men den finns inte där av bara visuella ting – den har också en funktion. Huvudet blir omstoppad och det blir en annan typ av ”närhet” för ditt barn.

Precis som andra åkpåsar är den självklart utrustad med ett fempunktsbälte och man kan också öppna upp åkpåsen och använda den som ett sittunderlag. Det här må vara en budget-åkpåse, men det är omåttligt populär. Tar du en sväng på stan och tänker på vad andra föräldrar använder för åkpåsar, så kommer du garanterat att stöta på den här. Åkpåsen finns i fler färger. 

Utmanare: Thule åkpåse marinblå

Thule Åkpåse

Thule är ett svenskt märke känt för sina gedigna löpar- och cykelvagnar och precis som deras vagnar känns åkpåsen välgjord och anpassad för svenska vinterförhållanden. Insidan är fodrad med varm fleece och åkpåsen har en huva som är enkel att dra över när det är som kallast.

På framsidan finns en dragkedja som gör att det är enkelt att reglera temperaturen. Vi gillar att man kan ta bort framsidan och använda underdelen som ett sittunderlag under höst och vår när det är varmare.

Passar till vagnarna Thule Sleek, Thule Urban Glide 2, Thule Glide 2, Thule Urban Glide 2 Double och Thule Chariot. Det här är det självklara valet om du har någon av dessa vagnar!

Utmanare: Britax shiny åkpåse

Britax Shiny åkpåse
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Det här är en riktigt snygg, varm och skön åkpåse som är optimal för alla Brio- och Britaxvagnar. Den har anti-glid-tyg på baksidan som gör att den sitter på plats i vagnen.

Om du använder den i en Britaxvagn kan du dessutom fästa den direkt i sittdelen med knapparna som finns i överkant. Precis som Buddy & Hope-påsen är den tvättbar och lättskött. Yttertyget är väldigt glansigt och skiftar färg på ett häftigt sätt beroende på ljus, väldigt snyggt!

Vi har testat den gråa varianten men det finns flera andra färger att välja mellan.

Alla åkpåsarna som vi har testat uppfyller med råge sin uppgift och håller våra barn varma.

Behöver man ha en åkpåse?

Nja. Du behöver inte. Det går likväl bra med tjocka kläder och en filt när det är kallt. Men det är oerhört praktiskt att använda er av en åkpåse. Vi har alltid åkpåse när det börjar vankas kyla och det är dels för att inte behöva klä på våra barn så mycket, dels för att de ska känna en mysigare känsla. Vi rekommenderar åkpåse.

Åkpåse för vinter, vår och höst

Beroende på var du bor i landet så är en åkpåse olika användbar. Om du bor uppe i norr så är den väldigt användbar långt över halva året, beroende på hur känsligt ditt barn är. Längre i söder är den mest användbar på vintern men det finns såklart även kalla vår och höstdagar som det kan vara värt att använda åkpåsen. Alla barn är dessutom olika känsliga för kyla så för vissa kanske det även är skönt att använda den på kalla sommarnätter.

Vad kostar en åkpåse?

Lite olika. Den billigaste som vi har testat kostar 499kr, och de absolut dyraste cirka 2000kr.

UTGÅNGNA PRODUKTER

Fillikid Åkpåse Eco Small

Eco Small från Fillikid är en lite mindre åkpåse som passar bra för de allra minsta. Den ryms utan problem nere i vagnens liggdel men det finns också öppningar bak för 5-punktsbälte om du vill använda den i en mindre sittvagn.

Det glansiga yttertyget är vind- och vattenavstötande och den har varm och gosig polarfleece på insidan. Det finns också en större variant av samma modell, Fillikid Eco Big, som fungerar för större barn. Det här är en riktigt prisvärd åkpåse!

Lämna ett svar