Bästa Lekstugan [2021] Vi listar de mest populära Lekstugorna i trä

Denna artikel innehåller annonslänkar som hjälper oss att driva Familjeinfo.com

Att sätta upp en lekstuga anpassad för barn i sin trädgård är ett utmärkt sätt att aktivera dina barn på! Det är dessutom något som många barn önskar sig att ha. En lekstuga passar för barn i alla åldrar och är tillverkade så att det inte ska finnas några hörn eller andra utstickande detaljer men ofta också med säkerhetsdetaljer så att barnen inte gör sig illa genom att exempelvis klämma sig i en dörr.

Populär: Lekstuga i trä för barn, Milan

Lekstuga trä Milan
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Lekstuga i trä, Milan från tillverkaren Axi är en mycket stilfull och rent ut sagt en prydlig lekstuga som passar på allas tomter. Lekstugan är tillverkad i trä som är noggrant slipad så att barnen inte ska få stickor eller andra skador. Fönstren består av plexiglas och fönstren och dörren stängs med hjälp av barnvänliga magneter och har en konstruktioner som förhindrar att barnens fingrar kommer i kläm.

Denna lekstuga passar för barn mellan 2-10 års år och levereras omonterad. Lekstugan har måtten 1,80 m x 1,75 m, vilket ger en total yta på 3,15 kvadratmeter. Lekstugan tar cirka 1,5 timmar att montera ihop hemma på tomten.

Budgetalternativ: Woodlii Lekstuga, Vit/Rosa

Woodlii Lekstuga

Woodlii Lekstuga är tillverkad i gran och har träfärgade väggar och rosa tak, vilket ger lekstugan ett ganska sött utseende. Stugan har ett utrymme på 1,12 m x 1,13 m vilket ger en totaltyta på 1,2 kvadratmeter.

Lekstugans dörr och fönster är öppningsbara och hela lekstugan väger totalt 34 kilo, vilket innebär att det är enkelt att flytta på den om behov uppstår. Väggar och tak är impregnerade vilket innebär att lekstugan kan stå ute året om. Dock bör stugan täckas in under vintern.

PREMIUM: Lekstuga i trä, Max

Lekstuga i Trä Maxi
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Lekstuga i trä, Max från Axi är en spännande lekstuga där barnen kommer att tillbringa många timmar varje dag. Lekstugan monteras på en träställning vilket innebär att stugan ligger belägen drygt 1 meter över marknivå. För att ta sig in i lekstugan så finns en stege upp till verandan. Det finns också en rutschkana som barnen kan använda för att ta sig ned från lekstugan. Under lekstugan så finner man en sandlåda vilket innebär att denna lekstuga kan erbjuda barnen både en privat plats att leka på men också massor av aktiviteter.

Lekstugan är tillverkad i trä och levereras omonterad. Monteringen av lekstugan tar cirka 3 timmar. Lekstugan kan stå ute året om. Lekstugan har öppningsbar dörr och fönster och är försedd med flera olika säkerhetsdetaljer så att barnen inte skadar sig då de leker.

UTMANARE: Lekstuga EMIL 3,2 M²

Lekstuga i trä stor Emil

Emil är en riktigt snygg lekstuga som har innermåtten 3,2 kvadratmeter och en totalyta på 4,5 kvadratmeter, inklusive verandan. Lekstugan rymmer upp till 6 barn samtidigt och ska hålla för barn upp till 50 kilo.

Lekstugan säljs omonterad och ska monteras på gjutna plintar eller någon annan form av grundlösning. I paketet ingår ett trägolv men man får köpa till takpapp för taket. Det ingår också plexiglas för montering i fönster men paketet saknar dörrhandag, vilket får köpas till. Lekstugan är tillverkat i obehandlat trä vilket innebär att det krävs att lekstugans väggar och golv oljas in, grundmålas och sedan ytskiktsmålas.

Hela lekstugan väger cirka 500 kilo vilket innebär att den monteras permanent utomhus. Under vintertid så bör lekstugan täckas in och taket hållas rent från snö.

Olika typer av lekstugor att köpa

Det finns ett flertal olika typer av lekstugor att välja mellan, allt från enkla luftiga byggnader till mer bastanta lekstugor som kanske med tiden blir ditt barns fantasifulla riddarborg. Lekstugor köper man oftast icke-monterade och får sedan montera ihop dessa själv på tomten. En lekstuga är normalt på några få kvadratmeter men kan ge barnen tillräckligt med utrymme för att de ska kunna vistas i lekstugan för att leka. Lekstugor finns också i olika utformningar vilket gör att det går att hitta en lekstuga som smälter in på tomten.

Lägga in golv i lekstugan

Vill du förhöja realismen i lekhuset så kan du även sätta in riktiga golv. Här finns en bra guide som berättar om vilka olika typer av golv som finns så att du enklare kan planera ditt projekt.

Behöver man bygglov för att sätta upp en lekstuga?

Det krävs normalt inget bygglov för att bygga en lekstuga. Det kan vara bra att fråga din kommun vad som gäller där du bor. Ofta räknas lekstugor som lekredskap och kräver därför inte bygglov.
Ifall du vill vara helt säker och dessutom få hjälp med själva monteringen så kan du anlita en yrkeskunnig person. På sidor som www.snickare.se hittar du enkelt en hantverkare i din hemkommun och du får olika offertar som du kan jämföra kostnadsfritt.

Lekstugor för barn som Familjeliv har valt ut

Familjelivs premiumval är den populära lekstugan i trä, som bland annat inrymmer en rustchkana. 
Vår budgetvinnare är lekstugan från Woodlii, en oerhört enkel men såklart ändå rolig  lekstuga som ditt barn definitivt kommer att uppskatta.

Finns det några regler kring hur stor lekstuga man får ha på tomten?

Ja, det gör det. Du kan t ex inte ställa ett attefallshus på tomten och använda det som en lekstuga – utan att behöva skapa krångliga bygglovsritningar

Du får ha en lekstuga som är max 15 kvm stor på din tomt. Det finns dock olika regler för vilken kommun du bor i. Så ska du köpa en lekstuga som permanent installeras på din tomt – kontakta din kommun. 

Vid vilken ålder kan man köpa en lekstuga?

Det är helt individuellt. Men från 1-års åldern är ett relativt bra spann. Då kan barnet ta för sig mer, men många barn – inte alla – har också börjat lära sig alternativt håller på att lära sig gå. 

Vad tittade ni på vid recension av lekstugorna?

Det som var viktigt för oss var att lekstugan skulle ha en bra kvalité, med ett gott säkerhetstänk – men också hur lekstugorna framställs. Var de tillverkas och så vidare. 

De lekstugorna som är valda är valda med omsorg och vi ger våra bästa rekommendationer för dom. 

Personutveckling och egentid för ditt barn

I en lekstuga kan barnen själva ordna med inredning och ha en privat plats där de i lugn och ro kan reflektera över livet, något som är allt mer viktigt eftersom barn idag lätt blir överstimulerade på grund av mycket skärmtid. För dig som förälder är en lekstuga också ett bra ställe att förvara barnens leksaker på så att du snabbt och enkelt kan frigöra plats i hemmet.

Lämna ett svar