Bakåtvänd bilbarnstol [2021] Säkerhet i bilen för barn mellan 7 månader och 4 år

Denna artikel innehåller annonslänkar som hjälper oss att driva Familjeinfo.com

En bilbarnstol som är rätt anpassad för just erat barn är viktigt för att barnet ska åka säkert i bilen. En bakåtvänd bilbarnstol är lämplig att använda tidigast från det att erat barn är 7 månader, och fram tills det att den fyllt 4 år. Om erat barn är yngre än det kan vi istället rekommendera er att läsa vårat test av det bästa babyskyddet. När barnet är äldre än 4 år ska man istället använda sig av en framåtvänd bilbarnstol.

Välkommen till vårat test av Bakåtvända bilbarnstolar

TESVINNARE: BeSafe iZi Kid X3 i-Size Bakåtvänd bilbarnstol

Bilbarnstol besafe säker

BeSafe iZi Kid X3 i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol som är anpassad för barn mellan 7 månader upp till 4 år. Denna bakåtvända bilbarnstol har en mycket hög säkerhet och erbjuder många smarta funktioner. Barnet sitter mycket bekvämt eftersom stoppningen anpassar sig efter barnets kropp. Barnstolen har även ett extra sidoskydd som fångar upp cirka 20 procent av kraften i samband med en sidokrock. Det gör stolen till en av de säkraste bakåtvända bilbarnstolarna på marknaden.

BeSafe iZi Kid X3 i-Size Bilbarnstol fäst i en bas som monteras i bilen. Samma bas kan också användas av andra babyskydd och bilbarnstolar från BeSafe. Det gör att du inte kan montera stolen fel utan det är bara att placera stolen i basen tills det klickar till. Att ta ut stolen är också lika enkelt. Bilbarnstolen har också justerbart nackstöd som gör att barnens dels sitter bekvämt men också att nacken får ett bra skydd om olyckan är framme.

Denna bilbarnstol har dessutom en avtagbar klädsel vilket gör den lätt att hålla ren under flera års tid. BeSafe iZi Kid X3 i-Size har vunnit flera tester och anses vara en av de bästa bakåtvända bilbarnsstolarna på marknaden.

Denna video visar hur enkel denna bakåtvända bilbarnstol är att montera, samt hur många inställningsmöjligheter den faktiskt har. Varför den blev våran testvinnare är ganska uppenbart efter man sett filmen.. 😉 

Testade bilbarnstolar

PREMIUMVAL: Cybex Sirona Z I-Size bakåtvänd bilbarnstol

cybex sirona bakåtvänd bilbarnstol
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Cybes Sirona Z I-Size är en av de lyxigare modellerna av bakåtvänd bilbarnstolar. Den har isofix så montering sköts enkelt, den går även att rotera i hela 360 grader vilket gör det oerhört enkelt att sätta ditt barn i stolen. Denna bakåtvända bilbarnstol är lämplig för barn som är mellan 45 och 105cm långa och väger upp till 18kg. 

Cybex Sirona Z har en hög säkerhetsnivå och den uppfyller alla hårda EU-krav som ställs på bilbarnstolar. Den har ett inbyggt sidokrocksystem som ger extra stöd om en krock från sidan skulle uppstå.

Om ditt barn har svårt att andas i bilbarnstolar så är denna stol ett ypperligt val, då den går att justera såpass mycket att barnet faktiskt ligger helt plant. De goda justeringsmöjligheterna gör att ni enkelt hittar en position som passar bra för erat barn.

Denna bilbarnstol monteras med hjälp av en bas som köpes separat. Fördelen med detta är att det ger ökad säkerhet samt gör att den går att rotera 360 grader.

Säkert val: Beemo Spinfix i-Size Bakåtvänd bilbarnstol

Bästa pris hittas hos:

Beemo Spinfix i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol med fokus på användarvänlighet. Den har många olika lägen för att justera lutningen vilket gör det enkelt att hitta en bekväm position för din bebis. Basen har isofix vilket underlättar montering, och den går även att rotera i 180° vilket gör det enkelt att ta in och ut din lilla skatt från barnstolen.

Sätet är gjort av ett väl vadderat mjukt tyg och barnet omsluts av ett fempunksbälte. Barnstolen har gått igenom alla nödvändiga säkerhetstester och den är certifierad enligt UN R129 vilket gör att både ni och erat barn kan känna trygghet i denna stol.

Säkerheten är såklart hög i denna stol. Den uppfyller alla nödvändiga säkerhetskrav och den har som alla andra bakåtvända bilbarnstolar i detta test gått igenom en rad olika tester som krävs för att sälja barnstolar inom EU.

PRISVÄRD: Axkid Wolmax bakåtvänd bilbarnstol

Axid woolmax bakåtvänd bilbarnstol

Bästa pris hittas hos:

Axkid Wolmax är en av de allra billigaste bakåtvända bilbarnstolarna på marknaden. Den är speciellt utformad för att vara kompakt men de har ändå inte tummat på säkerheten. Den har långa stödben och förankringsband som är kompatibla med alla sorters bilar. Den har tyvärr ingen Isofix men den monteras enkelt i alla bilar som har ett trepunktsbälte.

Axkid Minikid har två olika lägen för justering av lutning, och nackstödet går att justera i tre olika lägen. Vi hade önskat att lutnignen gick att justera i något extra , men för en bakåtvänd bilbarnstol i denna prisklassen så är det egentligen inget att diskutera.  

Denna bilbarnstol är anpassad för barn som väger mellan 9 – 25kg, och den rekommenderade åldern är mellan 9  månader och 6 år. Detta är ett ganska brett spann vilket gör denna stol än mer prisvärd, då ni kan använda den under en längre tid än många andra bakåtvända bilbarnstolar.

Detta bör ni tänka på innan köp av en bakåtvänd bilbarnstol

En bilbarnstol är absolut nödvändig om ni ska ta med erat barn när ni åker bil. Bakåtvända bilbarnstolar finns såklart i många olika prisklasser, här har vi listat ett par saker ni bör tänka på när ni ska köpa eran första bakåtvända bilbarnstol.

Hur väljer man rätt bilbarnstol?

Har ni tänkt att använda eran bakåtvända bilbarnstol i mer än en bil? Isåfall bör ni välja en som är enkel att montera, annars blir detta väldigt jobbigt. Det bästa är om stolen har isofix men då måste ni säkerställa er att även de bilar ni använder har isofix.

Använd bara bilbarnstolar som är anpassade för erat barns vikt och längd. Att använda en bilbarnstol som inte passar till erat barn är både oansvarsfullt och farligt.

Säkerheten

Det viktigaste med en bakåtvänd bilbarnstol är att den är säker. Läs därför instruktionsboken och säkerställ er att ni monterat bilbarnstolen rätt, och att ni säkrat eran baby på ett korrekt sätt. När ni ber er av så ska det inte finnas någon tveksamhet hos varken någon förälder eller barn. 

Om erat barn är tveksamt så kan det kännas tryggt om en av föräldrarna åker i baksätet tillsammans med barnet, helst de första gångerna.

Barnet får absolut inte använda bilens bälte, utan ska istället använda det bälte som hör till barnstolen.

Vid vilken ålder slutar man använda bakåtvänd bilbarnstol?

NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) rekommenderar att man använder en bakåtvänd bilbarnstol fram tills det att barnen är fyra år gamla.

Lämna ett svar