Sömnproblem hos barn – vi har tipsen för att lyckas!

Har ditt barn svårt att somna?  Vi har tipsen för dig som gör att du kommer lyckas i processen att få ditt barn att sova.

 Våra tips gör både dig och din bebis gott. Andas & Lycka till! 

1. Ha mörkt i rummet!​

Se till att ha mörkt, svalt och lugnt i rummet. Bebisar är experter på att se minsta lilla ljusglimt från persiennerna, för att själva – eftersom de innan 2-4 månader inte har korrekt dygnsrytm, göra en bedömning om det är dag eller natt.

Ha gärna en dörr öppen, så att barnet ändå kan ha en möjlighet att inte ha helt mörkt i rummet.

2. Buffa i rumpan

Att buffa i rumpan är något som många bebisar tycker om. Det är ett sätt som är smart för att få bebisen att lugna ned sig. Man använder handen på ena rumpan och ”buffar” försiktigt i en och samma takt. Se till att andas lugnt, var lugn och ge en god harmoni till ditt barn, så kommer det till slut att somna. 

3. Ta en biltur

Det här använder vi ibland, när vår minsta inte vill sova. Vår lille lider inte av kolik och ej heller av några andra symptom på problem med magen. Alla bebisar kan ibland få ont i magen – av olika orsaker så klart, men ibland på grund av mat och gaser. Därför är det smidigt att använda sig av babyskydd och att ta en tur med bilen. Dels gungar och vibrerar det vid åkturen, men det får även smärtan att lindras i magen, genom att benen trycks upp mot magen. 

4. Se till att din bebis är mätt!

Detta är en viktig punkt. Låt aldrig ditt barn somna hungrig och se till att det gärna får i sig lite extra innan läggdags – det gynnar även er som föräldrar, då det vaknar mer sällan. 

5. Införskaffa ett babynest

Ett babynest är ett bra sätt för att få din baby att känna närhet och trygghet.

Som bonus kan man se till att bebisen ligger med sitt huvud mot något, till exempel babynestets kant eller så lägger man ett gosedjur vid huvudet, för att få det ännu gosigare!

6. Vagga din baby

Att vagga din baby är ett bra, enkelt och mysigt sätt att få bebisen att somna. Det påminner även bebisen om känslan från mammas mage, där det var varmt, mysigt och det levde med i alla dina steg du tog. Ett bra tips är att lägga dig nära bebisen och se till att det känner din värme och hur du andas. Andas gärna på bebisen, till exempel i nacken.

7. Fungerande rutiner

Även om det tar ett tag för att få bebisen att börja leva efter rutiner så är det viktigt att börja tidigt. En rutin som man gör varje kväll skapar en trygghet och ingjuter lugn. Läs en bok, sätt på lugn musik (se denna app), sjung, ge babymassage eller något annat som passar er! Men det ska vara någonting som upprepas varje kväll. Vi själva läser en bok varje kväll och drar ner persiennerna ihop!  

Får ni bara bra fungerande rutiner, som skapar trygghet så kommer ni göra er av med er bebis sömnproblem eller att det har svårt att somna. 

Lämna ett svar