Ha roligt utomhus med en trick sparkcykel 

Du har säkert sett barn och ungdomar åka runt på diverse sparkcyklar. Användandet har exploderat de senaste åren och sparkcykeln har gått från att var något som står bortglömt  i förskolans cykelförråd, till det hetaste transportmedlet. Men det är inte bara de större eldrivna sparkcyklarna som har fått ett uppsving, det har även den mindre sorten fått. Med en trick sparkcykel kan ditt barn åka i ramper och lära sig häftiga hopp och trick.  

Locka barnen med en trick sparkcykel 

Det är nästan alla föräldrars önskan att barnen och ungdomarna ska röra på sig mer och vara ute i friska luften. Med all teknik och roliga prylar lockar inomhuslivet mer, och barnen fastnar lätt framför en skärm. Det gäller att erbjuda riktigt roliga aktiviteter ute för att fånga deras intresse. Med en häftig trick sparkcykel blir livet utomhus roligare och mer actionfyllt.  

Som vid alla fartfyllda aktiviteter finns det några saker du som förälder behöver veta innan, så att dina barn kan leka säkert och minska risken för skador.  

Ordentlig utrustning 

Om ditt barn vill ha en trick sparkcykel för att hoppa, snurra och flyga fram i skateboardramperna är det viktigt att du köper just en trick sparkcykel. De är speciellt framtagna för att tåla stötar, hopp och hård belastning. Det kan vara frestande att köpa vilken liten sparkcykel som helst eftersom de oftare är något billigare, men de är inte byggda för att klara sådan belastning. Om ditt barns sparkcykel går sönder mitt i ett hopp eller vid en landning kan barnet skada sig. Köp därför korrekt utrustning för att minska skaderisken.  

Att ha rätt sparkcykel är viktigt, men det gäller även att skydda kroppen och knoppen. Ditt barn ska aldrig använda sparkcykeln utan ordentliga skydd. Hjälm är ett måste, och många föredrar även att ha handledsskydd, knäskydd och armbågsskydd. De skyddar inte bara mot eventuella frakturer och svårare skador, utan kan även vara bra att ha för att det inte ska göra ont att ramla, och för att förhindra skrapsår.  

Risker på lagom nivå 

Det kan kännas läskigt att låta sitt barn ägna sig åt fartfyllda äventyr på två hjul, men det är inte heller bra att linda in dem i bomull hela uppväxten. Genom att vara aktiva och lära känna sin kropp ökar de även sin riskanalys och blir bättre på att ta rimliga risker även senare i livet. Ett skrubbat knä är inte hela världen, även om det som förälder kan kännas jobbigt just då. Eftersom dina barn inte har lika mycket livserfarenhet som du har är det viktigt att du låter dem utforska spänning och risktagande i sin egen takt. Med det sagt kan du ibland behöva hjälpa dem på traven. Gå endast till de mindre ramperna i början, så att barnet kan öva upp sina färdigheter.  

I början är det bra att du som förälder är med vid ramperna. Det ger inte bara en fin stund tillsammans, utan du finns även i närheten om något skulle hända. Du kan passa på att få in lite träning och frisk luft du också, för ditt eget välmående och som en god förebild för ditt barn. En härlig aktivitet tillsammans! 

Kontrollera utrustningen 

Var noga med att barnets trick sparkcykel och skydd kontrolleras med jämna mellanrum. Är de fortfarande i bra skick? Finns det sprickor någonstans, eller har barnet växt ur någon del av utrustningen? Kanske behöver en gänga oljas in, eller ett hjul bytas ut?  

Om ditt barn använder sin trick sparkcykel mycket, och gärna vill ha med den till olika platser, är det bra att införskaffa någon slags låsanordning, så att sparkcykeln står kvar där ni lämnat den. Det blir roligare att följa med till affären om man kan tricksa och hoppa på vägen. Med ett bra lås kan ni handla och fika i lugn och ro. Tricksa lugnt! 

Lämna ett svar