Lunchrestauranger för barnfamiljer i Stockholm

Det kan vara utmanande för många barnfamiljer att hitta en restaurang i Stockholm som har bra mat för alla medlemmar i familjen. Kanske någon är vegetarian, glutenallergiker, laktosintolerant, kör en low carb-diet eller bygger muskler.

Många vuxna, ungdomar eller barn tål inte viss mat. Livsmedelsverket anger att 4 till 10 % av svenskarna är laktosintoleranta. Celiakiförbudet beräknade att c:a 2 % av svenskarna är glutenintoleranta. Men det kan finnas många fler som inte har fått en diagnos ännu.

Därtill föredrar många en viss mat utifrån livsstil och trender. Livsmedelsföretagen konstaterade 2o2o att c:a 10 % av befolkningen äter vegansk eller ovolaktovegetarisk kost. LCHF är en populär diet hos många vuxna för att hålla vikten eller gå ner i vikt. För några år sedan rapporterade Svenska Dagbladet att en tredje del av alla som följer en viss diet kör någon form av LCHF.

Och många ungdomar och unga vuxna som håller på med kroppsbygge är ute efter proteinrik mat.

Utmanande för restauranger att skapa menyer

De som först känner av mattrenderna är restauranger och caféer. ”Vi får ibland samtal från barnfamiljer som vill äta hos oss och frågar om det finns något lämpligt på menyn”, säger Nikos Michailos som driver Farbror Nikos, en grekisk restaurang på Södermalm i Stockholm.

Men för många cafér och restauranger är det inte lätt att ha något på menyn för alla i familjen. ”Ja, vi fick helt enkelt vara kreativa”, säger Nikos.

”Några grekiska klassiker som moussaka gick att göra gluten- och laktosfria”, berättar han. Samtidigt visade sig att andra rätter som grekisk sallad och halloumisallad faktiskt redan är glutenfria. Så du som söker efter glutenfri lunch i Slussen hittar nu ett 10-tal glutenfria rätter på hans meny.

Många gäster vill äta vegetariskt

”På samma löste vi matproblemet för dem som är veganer, vegetarianer eller flexitarianer”, förklarar Nikos. I vissa rätter som gyros och moussaka bytte han ut köttet mot halloumi eller grönsaker. Andra rätter som vegansalladen komponerades utifrån ingredienser som redan fanns i köket. ”Nu har vi så många vegorätter på menyn som en riktig vegetarisk restaurang i Stockholm”, säger han stolt.

Proteinrika tonfisksalladen med just tonfisk, kokt ägg och röda bönor likaså caesarsalladen med kyckling och smalare yoghurtdressing komponerade han för hälsomedvetna gäster som tränar mycket eller vill äta så lite kolhydrater som möjligt.

”Och om vi inte har något på menyn som passar så kan vi alltid byta ut ingredienser utifrån vad vi har i köket”, säger han avslutningsvis.

Lämna ett svar