Därför investerar många svenskar i solceller just nu

Fram till idag är det tiotusentals privatpersoner som har valt att installera solceller för sin egen privata fastighet för att kunna producera egen, grön elektricitet. Bara under år 2018 var det över 21 000 privata fastigheter som installera en solcellsanläggning och antalet installationer ökar varje år. En av orsakerna till att så många svenskar väljer att installera solceller är att priset för solceller sjunker hela tiden. Bara under de senaste 7 åren har priset på solceller sjunkit med cirka 80 procent vilket gör att de flesta privatpersoner har fått råd att investera i en egen solcellsanläggning.

solceller på villatak

Andra orsaker till att många svenska investerar i solceller är att en solcellsanläggning ger en bra avkastning över tid. Man kan halvera sina energikostnader genom att producera en del av fastighetens energibehov själv. Halverade energikostnader under en tid av 25-30 år blir en hel del pengar som man sparar in tack vare sin investering. Dessutom bidrar en installation av solceller att du använder miljövänlig elektricitet. Varje installation av solceller innebär att behovet av elektricitet som produceras med fossila bränslen minskar.

Om du funderar på att installera en solcellsanläggning för din fastighet så kan du läsa mer på SolcellsOfferter där du kan få all information du behöver inför ditt beslut om att investera i solceller. Hos SolcellsOfferter kan du även beställa upp till tre stycken offerter från certifierade solcellsföretag på din ort, kostnadsfritt och utan förpliktelser. Det innebär att du enkelt kan jämföra olika företags villkor, garantier och priser innan du bestämmer dig för den solcellsleverantör som kan erbjuda den bästa lösningen för dina solceller.

Solceller - en bra investering

Att installera en solcellsanläggning som privatperson är inte bara välgörande för miljön utan också för ens privatekonomi, över tid. En solcellsanläggning återbetalar sig redan efter cirka 12 år, beroende på vilken storlek man väljer. Eftersom en solcellsanläggning har en livslängd på mellan 25 till 30 år kan man därefter se fram emot en bra avkastning på sin investering genom minskade energikostnader i många år framåt. Köper man en solcellsanläggning som kan producera cirka 50 procent av fastighetens energibehov blir det än mer lönsamt.

Om fastigheten har en energiförbrukning på 20 000 kWh per år och man installerar en solcellsanläggning på 10 kW som producerar cirka 10 000 kWh per år kan man i princip halvera sina energikostnader. Om priset för en kWh ligger på 1,20 kronor blir besparingen hela 12 000 kronor per år. Det innebär en bra avkastning på investeringen om man ser över en längre tid.

Att installera en solcellsanläggning

  • Som tidigare nämnts är det viktigt att man beställer flera offerter från flera olika solcellsföretag så att man kan få ett konkurrenskraftigt pris men också finns den bästa lösningen. Du kan få tre offerter kostnadsfritt från certifierade solcellsföretag på din ort hos SolcellsOfferter, där du även kan finna all information du behöver om solceller.
  • Efter att du har accepterat en offert behöver du göra en föranmälan till ditt elbolag så att de kan förbereda installation av en ny elmätare. Om du så önskar kan du passa på att jämföra olika elbolags priser så att du eventuellt kan byta till ett elbolag som erbjuder förmånliga priser för både den elektricitet du köper och den du kommer att sälja framöver.
  • Installationen av en solcellsanläggning tar bara några dagar. Dock kan det vara väntetid beroende på hur många privatpersoner på din ort som för tillfället har beställt solceller.
  • När installationen är klar så gör du en efteranmälan till elbolaget som sedan kommer ut och installerar den nya elmätaren.
  • När elmätaren är på plats kan du direkt påbörja produktionen av din egen elektricitet.

Lämna ett svar