Bästa springcyklarna [2021] Ta hjälp av en springcykel för att lära ditt barn att cykla

Denna artikel innehåller annonslänkar som hjälper oss att driva Familjeinfo.com

Springcykel, även kallad balanscykel eller löpcykel, är ett mycket bra redskap för att träna upp barns balans och rörelseförmåga. En springcykel är nästan som en vanlig cykel med den skillnaden att den saknar trampor och vanligtvis även broms. Med en springcykel tar sig barnen fram genom att ge fart med benen. När farten är tillräcklig hög kan barnen lyfta upp benen och färdas för egen hand på cykeln. En springcykel tränar upp barnens balans så att när det är dags för att övergå till en vanlig cykel kommer inlärningsprocessen bli mycket kort och snabb. En springcykel kan användas av barn efter att de har lärt sig att gå stabilt, vilket sker vid ungefär två års ålder.

Testade springcyklar för barn

När ni ska köpa en springcykel till ditt barn är det bra att kontrollera att cykeln inte har några utstickande detaljer som barnet kan skada sig på. Du bör även kontrollera att styrförmågan på cykeln är begränsad så att inte styret snurrar runt då barnen leker vilket gör att barnet kan ramla av cykeln. Samtliga cyklar nedan är godkända enligt de krav som finns på barnprodukter. Även om farten sällan blir speciellt hög bör barnet ändå bära skyddsutrustning i form av hjälm och eventuellt armbågsskydd och knäskydd, åtminstone till dess att barnet har tränat upp balansen och därmed har full kontroll över cykeln. 

Cykla är väldigt kul, men innan barnet själv har lärt sig att cykla så kan du ta med hela familjen på cykeltur med hjälp av en cykelvagn.

PREMIUM: STOY - 12" Springcykel med Handbroms

Stoy springcykel för barn
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

12″ springcykel med handbroms från svenska Stoy är en springcykel med en tuff design som dessutom är utrustad med handbroms. Springcykeln har en höj och sänkbar sadel, som gör att du enkelt kan justera höjden då barnet växer. Cykeln är också utrustad med en handbroms som ger barnen möjlighet att lära sig bromsa och har begränsad styrvidd så att inte barnen tappar balansen.

Cykeln har 12 tums luftfria gummidäck som även är försedda med kullager, så att hjulen snurrar lätt. Denna cykel lämpar sig bäst för barn mellan 3-5 år.

Budgetalternativ: Pinepeak Springcykel Komfort 10 tum

Pinepeak springcykel

Pinepeak Springcykel Komfort ser ut som en vanlig barncykel men saknar broms och trampor. Ramen är tillverkad i lättmetall och utrustad med 10 tums luftfria gummihjul. Cykel har höj och sänkbar sadel som enkelt kan justeras allt eftersom barnet växer.

Denna cykel passar för barn mellan 2-4 år. Springcykel väger endast 3,7 kilo vilket gör att barnen kan hantera cykeln själv.

Populärt val: STOY - Speed Springcykel

Speed springcykel ålder 1-2 år
Tyvärr är inte denna produkten tillgänglig just nu ;|

Speed springcykel är en svensktillverkad springcykel i plywood med 12 tums luftfria gummidäck, som har kullager för enkel rotation. Styret har begränsad rotationsförmåga för att förhindra olyckor. Det går enkelt att justera sadelhöjden allt eftersom barnet växer.

Speed springcykel är dessutom lätt att montera och demontera. Speed springcykel kan användas både inomhus som utomhus. Speed springcykel väger endast 3 kilo och kan därför enkelt hanteras av barnet själv.

UTMANARE: STIGA Runracer C12 Springcykel

Stiga springcykel

STIGA Runracer C12 Springcykel är en sportig och läcker springcykel som är lämplig för barn från 3 år och uppåt. Cykeln har en stålram som är utrustad med 12 tums luftfria gummidäck. Cykeln väger endast 3,5 kilo vilket gör att barnen enkelt kan hantera cykeln själv.

STIGA Runracer C12 Springcykel har också en sadel som kan regleras i olika höjder så att barnen får rätt sittställning då de ska sparka iväg på cykeln.

När kan barnet börja använda springcykel?

Det är helt klart individuellt, men oftast är det från 18-månaders ålder. Det viktiga är att barnet når ner till marken för att kunna hålla en så optimal balans som möjligt. 

Vilken springcykel är bäst?

Det finns många bra springcyklar för barn, det beror lite på vad man är ute efter. Våran bäst i test springcykel kommer från märket Stoy. Läs mer om den i vårat test av springcyklar för barn

Måste man ha hjälm om man använder sig av en springcykel?

Absolut! Oavsett vad för cykel barnet använder sig av så bör den använda en cykelhjälm för barn.

Lämna ett svar